Betörésvédelem

A lakóházak folyamatosan a biztonság kihívása elé vannak állítva. Az utcafronti ingatlanok esetén a nyílászárókhoz nélkülözhetetlen a megfelelő védelem kialakítása. A legoptimálisabb védelem kiválasztásához célszerű megvizsgálni a leggyakoribb betörési módszereket.

Legjellegzetesebb betörési hely az ablak és az erkélyajtó, a módszereket tekintve pedig a legelterjedtebb az ablak kiemelése. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy egy egyszerű csavarhúzóval kifeszíti a betörő a szárnyat a tokból. Mivel a hagyományos vasalat ezt nem akadályozza meg, így pár másodperc alatt megvalósul az ablak hangtalan kinyitása. Ha a statisztikákat nézzük, meglepő módon nem az üveg betörése a jellemző, ez elenyésző esetben fordul elő a gyakorlatban, valószínűleg azért, mert hangos, és azonnal feltűnik a lakók vagy a szomszédok számára.

Védelem a megfelelő vasalatokkal

Felismertük, hogy ez a legégetőbb biztonsági probléma, ezért fejlesztettük ki ennek a megoldását. A biztonsági zárfogadó és biztonsági görgő összezáródása megakadályozza a szárny kiemelését a tokból. A szárnyban lévő biztonsági (gombafejes) görgő belecsúszik a tokon lévő speciális kialakítású zárfogadóba, ami amellett, hogy remek légzárást biztosít, biztonsági szempontból is kiváló. A tesztek során a durva módszerekkel szemben is ellenállást nyújtott, nem csak csavarhúzóval, de feszítővassal sem sikerült kinyitni az ablakot. A tesztelést végző személy 7 perc folyamatos küzdelem után feladta az erőfeszítéseket - a vasalat kiválóan vizsgázott.

Rendkívül ellenálló fémötvözetből

A vasalatok anyaga is nagyon fontos. Speciális alapanyagokból és bonyolult eljárással készülő öntési folyamat eredményeképpen készülnek a vasalataink, amik rendkívül tartósak, ugyanakkor ellenállók a nagy erőkifejtéssel szemben is.

Sokféle betörési módszer – sokféle ellenállás

Figyelembe kell venni, hogy nem csak egyféle módszerrel próbálkoznak a betörők. Ha a legegyszerűbb betörési mód ellen már van védelem, akkor érdemes további funkciókat is alkalmazni. Például a tok átfúrása ellen hatékony védelem a gombos és zárható kilincs. Betörési módszer: egy egyszerű és viszonylag csendes megoldással végzik a szerkezet kinyitását. Akkus fúróval át lehet lyukasztani az ablaktokot, és egy hajlított fémrúddal kintről egyszerűen el lehet fordítani a kilincset. Ez ellen nyújt védelmet a gombos és a kulcsos kilincs. A speciális kilincsek további módszerek ellen is védnek, ilyen pld. a vasalat eltolása, bukó állásban hagyott ablaknyitás, tokon keresztül a stift megfúrása. A kulcsos kilincs még az üveg betörése esetén is nyithatatlan, mert a betört üvegen benyúlva nem lehet elfordítani a kilincset, kizárólag kulccsal nyitható.

Több ponton záródik, nagyobb védelmet is nyújt

Igen, a műanyag ajtóknál, de a műanyag ablakok és erkélyajtók esetében is fontos tényező, hogy minél több ponton záródik egy szerkezet, annál jobb betörésvédelmi szempontból. Akár 8 ponton is megvalósulhat a kapcsolódás, ami rendkívüli módon hatékonnyá teszi a védelmet. Ezen a téren a vasalataink a legszigorúbb szabványoknak is képesek megfelelni. Az új EN-V 1627-30 szabvány összesen 6 biztonsági osztályba sorolja a vasalatok képességeit. A legmagasabb osztály megfelel az általánosan elterjedt WK3-as szintnek.

TEL:+36-30/545-7219