RAL beépítés

Igényes és energiatakarékos:

RAL műanyag ablak beépítési módszer

 

Egy kiváló hőszigetelő képességű műanyag ablak, ajtó beépítése során kevesen gondolnak arra, hogy a nem megfelelő ablakbeépítés sokat ronthat az összesített hőszigetelési értéken. Persze eleinte még ez nem jelentkezik, hanem majd csak néhány év elteltével, amikor a poliuretán szigetelő hab (pur-hab) a nedvesség hatásra sokat veszít a szigetelő képességéből.

A lakóingatlanokban egy nap alatt rengeteg pára halmozódik fel (4 személy esetén kb. 14 liter), ami a lakás hidegebb területein lecsapódik - ez természetes velejárója minden ingatlannak, ahol emberek élnek. A hagyományos ablakbeépítés esetén a műanyag ablak és a falazat közötti rést kitöltő pur-hab hamar elveszítheti az eredeti hőszigetelő képességét, főként akkor, ha folyamatosan nedvesség éri a pur-hab vágott felületeit. Egy innovatív eljárással – a németországi RAL szabvánnyal – megőrizhető a pur-hab, és így a nyílászáró szigetelő képessége. A VBH által forgalmazott Greenteq ablakbeépítési rendszer ajánlott minden műanyag ablakcsere esetén, akár középkategóriás, akár csúcskategóriás műanyag ablakról legyen szó. Tekintsük át a beépítési folyamatot.

1.) párazáró szalag felragasztása

Első lépésként a műanyag ablakon körben fel kell ragasztani a párazáró fóliát. Az ablak belső oldalára helyezett fólia védeni fogja a pur-habot a lecsapódó párától. Az ablak külső oldalára egy későbbi fázisban páraáteresztő szalagot kell ragasztani, ami a falazatból kiáramló nedvességnek biztosít szabad utat, a csapódó esőnek viszont ellenáll.

2.) Az ablakok behelyezése

Ez a fázis megegyezik a normál beépítéssel, azaz a műanyag ablak szintezésére, majd a rögzítésre kerül sor.

3.) A páraáteresztő szalag felragasztása a külső oldalra

A műanyag ablak külső oldalán lévő fóliát a falhoz, illetve az ablakhoz kell ragasztani. Ez a speciális fólia védi a pur-habot, de egyúttal ki is ereszti a párát, megfelelő mértékű szellőzést biztosít.

4.) Ablak és a fal közötti rés tömítése pur-habbal

A pur-hab általánosan használt, és kiváló tömítő képességű anyag. A jobb minőségű anyagoknak ugyan hoszszabb az élettartama, de ha nem lehetséges a szárazon tartása, akkor idővel a kémiai szerkezete lazább lesz, és a szigetelő képességét elveszítheti. Ez fokozottan jelentkezik ott, ahol a megszáradt állapotú pur-hab el lett vágva.

5.) A belső párazáró szalag ragasztása a belső falra

Miután a műanyag ablak és a fal közötti résbe bekerült a pur-hab, a tartósságot biztosító párazáró fólia beragasztása következik. Így már az ingatlan belső légteréből lecsapódó párától védve lesz, aminek eredménye egy tartós hőszigetelés.

6.) Elkészült az igényes beépítés

Ezután már csak a szokásos utómunkák (takarás, glettelés, festés) vannak hátra, és nyugodtan hátradőlhet az ingatlan tulajdonosa, mert már nem jelentkeznek a penészfoltok az ablak körül, ezzel a hőveszteség is ki lett küszöbölve.

Összefoglalva, a RAL módszer hosszú távra biztosítja az ablak és a falazat közötti szigetelést, így maximális energia-megtakarítás érhető el. Egy hasonlattal élve, a hagyományos eljárás olyan, mint egy autó gumiabroncsai – idővel bizony elkopik, és azokat le kell cserélni újakra. Ez az új, innovatív módszer olyan, mintha egy autón soha nem kellene kereket cserélni, mivel nem kopik el, nem megy tönkre.

A műanyag ablak- és ajtóbeépítés újításai, innovatív megoldásai az Ön kényelmét szolgálják, ráadásul hosszú távú költségcsökkenést is eredményeznek.

Kérje Ön is az ablakcsere esetén a műanyag ablakokhoz az energiaköltséget csökkentő RAL beépítést!

TEL:+36-30/545-7219